zaterdag, december 20, 2003

Vallende balk zorgt voor zware schade in Teylers Museum

HAARLEM - Het glazen dak van de bijzondere Ovale Zaal van Teylers Museum in Haarlem is in de nacht van vrijdag op zaterdag ernstig beschadigd doordat er een houten balk door viel. Het stuk hout is waarschijnlijk afkomstig van een bouwkraan. Het museum ontdekte de beschadiging zaterdagochtend, aldus een woordvoerder.
Volgens het museum werd niet alleen het dak maar ook een vitrine van ‘onschatbare waarde’ getroffen door de balk. De Ovale Zaal, de oudste museumruimte in het land, en de vitrine dateren uit de 18e eeuw. “We proberen alles zoveel mogelijk in zijn originele staat te houden. Dit tast natuurlijk de authenticiteit aan en dat is ontzettend jammer,” aldus de woordvoerder.
De ruimte is voorlopig voor het publiek gesloten, totdat duidelijk is dat de bouwkraan geen gevaar meer oplevert, aldus het museum. De rest van het museum is wel toegankelijk. De hijskraan wordt gebruikt bij de bouw van een complex op het Appelaarterrein naast het museum. De instelling zegt veel last te hebben van de nieuwbouw.
(Bron)

Geen opmerkingen: