zaterdag, december 20, 2003

Nederlanders zijn trots op eigen land

RIJSWIJK - Verreweg de meeste Nederlanders (82 procent) zijn trots op hun land. Dat blijkt uit een enquête onder 1025 mensen tussen de 15 en 65 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van de regionale bladen die zijn aangesloten bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD).
Het meest trots zijn de ondervraagden op de strijd tegen het water (88 procent). Verder slaan veel Nederlanders zich op de borst vanwege de multinationale bedrijven (75 procent), het Hollandse eten (70 procent) en het schaatsen (68 procent).
Bijna alle ondervraagden (94 procent) vinden Nederland een mooi land, hoewel bijna de helft (46 procent) het vuil noemt. Een kwart van de ondervraagden noemt Nederland zelfs het beste land van de wereld.
Prinses Máxima is volgens de enquête het populairste lid van de koninklijke familie. Van de ondervraagden wordt 22 procent het meest door haar aangesproken. De prinses wordt op de voet gevolg door haar schoonmoeder (21 procent). Bij 15 procent valt prins Willem-Alexander het meest in de smaak.
Overigens voert koningin Beatrix (met 13 procent) de lijst aan als het gaat om de vraag wie van de leden het minst aanspreekt. Ze wordt gevolgd door prins Johan Friso (10 procent) en prinses Margarita (9 procent).
Van de ondervraagden vindt 77 procent dat de monarchie na Beatrix niet mag worden afgeschaft.
(Bron)

Geen opmerkingen: