maandag, december 15, 2003

Microsoft verslikt zich in swastika

AMSTERDAM - Microsoft is in verlegenheid gebracht door een foutje in Office 2003, de jongste versie van zijn softwarepakket voor de kantoorwerker. In een van de bijgeleverde lettertypen blijken twee hakenkruizen opgenomen.
De swastika was hét symbool van de nazi's in Duitsland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar was eeuwen eerder al wijdverbreid. De vorm van het hakenkruis komt voor in de oude culturen van Mesopotamië, Scandinavië, India en Latijns Amerika. In het boeddhisme wordt met het symbool de voeten van Boeddha aangeduid.
Microsoft zegt dat de hakenkruizen enkele weken door een gebruiker zijn opgemerkt in Bookshelf Symbol 7, een lettertype dat deel uitmaakt van Office 2003. Product manager Simon Marks zegt dat de kwetsende tekens uit een Japanse verzameling zijn genomen. Volgens hem is er geen sprake van kwade opzet.
Het lettertype bevat naast universele symbolen en Japanse karakters ook de davidster, de zespuntige ster die het jodendom symboliseert. De nazi's dwongen joden in de Tweede Wereldoorlog een gele davidster te dragen.
Microsoft biedt op zijn website een reparatieprogramma waarmee de hakenkruizen uit Office kunnen worden verwijderd.
Het is niet de eerste keer dat de softwaregigant door fouten volkeren tegen het hoofd stoot. In de jaren negentig raakte Mexicaanse gebruikers van Word van streek omdat de tekstverwerker voor het begrip 'Indiaan' de synoniemen 'kannibaal' en 'wildeman' gaf. De Spaanse woordenlijst bood voor 'westers' de alternatieven 'arisch', 'blank' en 'beschaafd', terwijl de term lesbienne in de thesaurus werd uitgelegd als 'pervers figuur' of 'verdorven persoon'.
(Bron)

Geen opmerkingen: