vrijdag, december 19, 2003

Arbeidstijden worden soepeler

DEN HAAG - Het kabinet wil de wettelijke bepalingen over het maximaal aantal werkuren en de nachtarbeid vereenvoudigen. De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet.
Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vrijdag voorstellen over vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet naar de Tweede Kamer gestuurd. De voorstellen vloeien voort uit afspraken die al waren gemaakt door het eerste kabinet-Balkenende.
Door de wijziging sluit Nederland beter aan op de internationale normen, wat de arbeidsmarktpositie van Nederland kan versterken. De Geus vindt het voldoende om alleen nog een maximumarbeidstijd van twaalf uur per dag en zestig uur per week in te stellen. Het is dan aan werknemers en werkgevers om op collectief en individueel niveau afspraken over arbeids- en rusttijden te maken per dag of per week.
Wel zijn er beperkingen. Zo mag een werknemer in een periode van dertien weken gemiddeld maximaal 48 uur per week werken. De maximale tijd die nachtarbeiders mogen werken wordt vastgelegd op tien uur per dienst maar mag in dertien weken niet meer dan acht uur per dienst zijn. Bepalingen over de rusttijden na nachtdiensten, het maximum aantal nachtdiensten en opeenvolgende nachtdiensten worden geschrapt.
Werken op bijzondere tijdstippen moet worden afgesproken in een CAO, met de ondernemingsraad of met een individuele werknemer. Zondag moet zoveel mogelijk de gebruikelijke rustdag blijven. Dat is ook zo afgesproken in het buitenland.
MKB Nederland reageert "verheugd" op het besluit. "We krijgen nu meer ruimte en flexibiliteit in de werktijden en dat is goed voor de arbeidsproductiviteit", aldus H. van Haastert, secretaris arbeidsvoorwaarden van de werkgeversvereniging. Volgens haar kunnen werknemers nu ook beter hun werk en privé-leven op elkaar afstemmen.
(Bron)

Geen opmerkingen: