vrijdag, december 19, 2003

Huisjesmelkers Den Haag aangehouden

DEN HAAG - Politie en justitie hebben deze week in Den Haag drie mannen aangehouden die zogenoemde slaappanden voor illegalen zouden uitbaten. De verdachten, 22, 24 en 50 jaar oud, zouden minstens tien huizen illegaal hebben verhuurd aan tientallen mensen, zo liet het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.
De politie stelde naar aanleiding van klachten over overlast een onderzoek in en kwam de mannen op het spoor. Dat deed ze samen met de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag. De drie worden volgens het OM verdacht van het vervoeren en huisvesten van illegalen en van deelname aan een criminele organisatie.
Den Haag richt sinds twee jaar de aandacht intensief op de huisjesmelkers, die meestal voor zeer hoge bedragen slaapplaatsen verhuren in slecht onderhouden panden. Vaak zijn de huurders illegalen die in de kassen van het Westland werken.
De panden zijn over het algemeen brandgevaarlijk, onhygiënisch en overbevolkt. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Den Haag huisjesmelkers strafrechtelijk worden aangepakt.
Op bestuursrechterlijke niveau pakt de gemeente Den Haag eigenaren van verdachte panden regelmatig aan. Zo kan de gemeente huisbazen manen hun panden op te knappen of huizen sluiten. Zo werden dit jaar zestig panden gesloten omdat er sprake was van een levensbedreigende situatie voor de bewoners.
Naar aanleiding van klachten van overlast en verklaringen heeft de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag en in samenwerking met de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente, een onderzoek ingesteld.
In een aantal huizen zijn de afgelopen weken 26 illegalen aangetroffen. Van hen zijn er inmiddels 21 het land uit gezet, vijf zitten nog in bewaring bij de Vreemdelingenpolitie.
Bij doorzoekingen zijn geldbedragen en administratie in beslag genomen. Het onderzoek wordt voortgezet. Vrijdag 19 december worden de drie verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.
(Bron)

Geen opmerkingen: