woensdag, december 17, 2003

Hardnekkige brand Brussel zorgt voor hinder in Nederland

BRUSSEL - Een moeilijk te blussen brand in een voormalige cokesfabriek iets ten noorden van Brussel zorgt tot in het zuiden van Nederland voor hinder. De brandweer van Brussel is al sinds vorige week woensdag bezig met de klus, maar het vuur laait telkens weer op.
Dinsdag heeft de brandweer een van de destilleertorens van de fabriek 'Marly' in Neder-over-Hembeek laten slopen om een einde te maken aan de brand. Bij het neerhalen brak de toren echter te hoog af, waardoor de inhoud (vooral teer) in brand vloog. Aan het einde van de dag bleek dat de hoge vlammen een volgende toren hadden aangestoken. De brandweer probeert die woensdag neer te halen. Bedoeling was de fabriek af te breken en het terrein te saneren. Uitgerekend deze week zou de feestelijke start zijn van dat project, maar dat is nu uiteraard uitgesteld.
In de wijde omgeving en zelfs in Nederland klagen mensen over stank en irritaties aan de ogen. Uit metingen van de brandweer blijkt dat de rook wel irriterend maar niet giftig is. Door de windrichting is in de stad Brussel zelf vrijwel niets van de hardnekkige brand te merken.
Uit het gebied rond Echt, Weert en Roermond kwamen dinsdagavond ruim tweehonderd klachten over een zeer indringende stank binnen bij de Limburgse Meldkamer Politie en Brandweer en de Milieulijn van de Provincie Limburg, aldus een woordvoerder van de brandweer.
De stank wordt volgens de brandweer veroorzaakt door de brand bij Brussel. Uit door de brandweer gedane eerste metingen is niet gebleken dat er gevaarlijke stoffen in de lucht zitten. De hulpdiensten blijven echter stand-by voor het geval deze stoffen alsnog worden gemeten. De brandweer in Midden-Limburg heeft inmiddels van de Belgische brandweer vernomen dat er bij de brand geen gevaarlijke stoffen zouden zijn vrijgekomen.
De brandweer heeft de rampenzender, de regionale omroep L1, ingeschakeld. Via teletekstpagina 112 wordt de bevolking op de hoogte gehouden van de stand van zaken.
(Bron)

Geen opmerkingen: