Beurs Tokio sluit uit angst voor computercrash
TOKIO - Een massale stroom verkooporders heeft de beursautoriteiten in Tokio er woensdag toe bewogen de aandelenhandel twintig minuten eerder te beƫindigen. Beleggers waren in paniek geraakt na berichten over een justitieel onderzoek bij internetbedrijf Livedoor. De verkoopgolf veroorzaakte een fors verlies van 2,9 procent voor de toonaangevende beursgraadmeter, de Nikkei-index.
De voorman van TSE, de Tokyo Stock Exchange, Taizo Nishimuro, zei bevreesd te zijn dat het computersysteem door de verkoopgolf zou crashen. De computers van TSE kunnen maximaal 4,5 miljoen orders per dag verwerken. Het aantal transacties had even voor 14.30 uur (06.30 uur in Nederland) de vier miljoen bereikt.
De beurs ging twintig minuten eerder dicht dan normaal. Kort na sluiting stond de Nikkei-index 464,77 punten lager op 15.341,18 punten, wat neerkomt op een verlies van 2,9 procent. Dinsdag daalde de index ook al bijna 3 procent.
De golf aan verkooporders werd veroorzaakt door het schandaal bij Livedoor, een voorheen populair fonds van een jong internetbedrijf. De Japanse justitie verdenkt het bedrijf ervan zijn beurskoers te hebben gemanipuleerd. Agenten en medewerkers van de financiƫle toezichthouder in Japan vielen maandagavond laat het hoofdkantoor van Livedoor binnen.
Japanse media gooiden woensdag meer olie op het vuur door berichten dat het bedrijf ook met de jaarcijfers zou hebben geknoeid. Het zou daarmee verliezen hebben willen verbloemen.
Het vertrouwen in de Tokyo Stock Exchange, 's werelds op een na grootste beurs, taant al tijden. Het computersysteem van TSE heeft vaker problemen gekend, waaronder een storing in november waardoor de handel bijna een hele dag stil lag. TSE-voorzitter Takuo Tsurushima trad vorige maand af, toen een foute beursorder niet te herstellen bleek. Daardoor liep een effectenbank een verliespost van ruim 200 miljoen dollar op.
Ook ditmaal is de handelwijze van de beurs volgens handelaren en analisten allesbehalve indrukwekkend. Zo zei Nishimuro in de aanloop naar de stop dat de handel stilgelegd zou kunnen gaan worden door "het buitengewoon hoge aantal orders". Die aankondiging deed de verkoopgolf alleen maar aanzwellen. De Nikkei-index zakte zelfs even met meer dan 4 procent.
Het uiteindelijke verlies van 2,9 procent viel nog mee, maar was wel de grootste aderlating van de graadmeter sinds 18 april 2005. De beurs in Japan staat al drie dagen op verlies. De koersval heeft meer dan 300 miljard dollar aan aandelenwaarde laten verdwijnen. Dat staat ongeveer gelijk aan het gehele bruto nationaal product van Zweden.
Ook elders in het Verre Oosten noteerden de effectenbeurzen flinke koersverliezen. Dat kwam ook door de tegenvallende resultaten die chipgigant Intel had gepresenteerd. In Seoul ging de Kospi-index 2,6 procent onderuit. Behalve de malaise in Tokio en Intel droeg ook electronicaconcern Samsung aan de negatieve stemming bij. Het bedrijf verlaagde zijn omzetprognoses omdat het zegt last te hebben van de sterke Zuid-Koreaanse munteenheid, de won. Dat vermindert de exportopbrengsten. Samsung haalt ongeveer 80 procent van zijn omzet in het buitenland.
De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong noteerde tijdens de middaghandel 1 procent lager en in Sydney sloot de All Ordinaries met een verlies van 1,6 procent.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten