dinsdag, januari 17, 2006

'Jonge cannabisgebruikers later vaker aan harddrugs'

AMSTERDAM - Gebruik van cannabis op jonge leeftijd leidt tot een hoger risico op harddrugsgebruik op latere leeftijd. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam stellen dat in het magazine Behavior Genetics.
Volgens dr. Jacqueline Vink en prof. dr. Dorret Boomsma is het voorkomen van cannabisgebruik de sleutel tot een effectieve preventie van het gebruik van harddrugs op latere leeftijd. Dat geldt ook voor Nederland, waar het gebruik van cannabis niet juridisch wordt vervolgd.
De onderzoekers van de afdeling biologische psychologie van de VU verwijzen naar het werk van de Australiër Michael Lynskey die een verband aantoonde tussen cannabisgebruik op jonge leeftijd en harddrugsgebruik later. In Australië geldt een strikt verbod op het gebruik van softdrugs.
De wetenschappers onderzochten een groep tweelingen waarbij de een wel en de ander niet voor zijn achttiende cannabis had gebruikt. Het bleek dat de vroeggebruikers in Nederland net als in Australië op latere leeftijd twee tot vijf keer vaker harddrugs gingen gebruiken. Door deze aanpak waren erfelijke invloed en familieomstandigheden niet van invloed op de uitkomsten.
Volgens de Nederlandse onderzoekers lijkt het voor het gebruik van harddrugs niet uit te maken of softdrugs zijn toegestaan of niet. Wel is het zo dat in Nederland slechts 12 procent ooit in zijn leven cannabis heeft gebruikt, terwijl dat in Australië 40 procent is en in de Verenigde Staten 28 procent.
(Bron)

Ik blijf me toch afvragen of de neiging tot verslaving niet genetisch is bepaald. Waardoor het dus in dat tweelingonderzoek geen toeval zou zijn dat de ene helft wel en de andere helft niet cannabis heeft gebruikt en het gebruik op zich geen oorzaak van verslaving is, maar een teken van de neiging tot verslaving.
En die 12% gebruikers - dat klinkt me heel laag in de oren, waar leven al die coffeeshops dan van?

Geen opmerkingen: