vrijdag, januari 20, 2006

Zalm heeft meevaller van ruim 2 miljard

DEN HAAG - De schatkist heeft over 2005 een extra meevaller van 2 à 2,5 miljard euro. Dat bedrag komt bovenop de meevaller van 3 miljard die al eerder bekend werd. Het financieringstekort van de overheid over vorig jaar komt daarmee uit op circa 0,75 procent.
Minister Zalm van Financiën heeft dat vrijdag gezegd na de ministerraad. Eerder werd het tekort over 2005 nog geraamd op 1,2 procent.
De meevaller is onder meer het gevolg van extra belastinginkomsten van 0,5 à 1 miljard en lagere uitgaven bij de departementen van 1,5 à 2 miljard. Daar staat een tegenvaller tegenover doordat de gemeenten meer geld hebben uitgegeven dan verwacht. Ook de tekorten van de lagere overheden tellen volgens de Europese normen mee bij het bepalen van het financieringstekort van het Rijk.
Zalm toonde zich erg behoedzaam over de vooruitzichten voor dit jaar. Volgens hem is het lang niet zeker dat zich dan opnieuw meevallers voordoen, waardoor het tekort over 2006 even laag zou uitkomen als in 2005. Pas in het voorjaar - na de gemeenteraadsverkiezingen - kan hij daar meer over zeggen, benadrukte de VVD-bewindsman.
Zalm ziet dan ook weinig in een debat met de Tweede Kamer over extra koopkrachtmaatregelen die het kabinet zou kunnen nemen als gevolg van de schatkistmeevallers. "Dat lijkt me geen zinvolle tijdsbesteding."
PvdA'er Crone kondigde donderdag aan zo'n debat te willen. Volgens Crone moet het kabinet extra geld uittrekken voor bijvoorbeeld een hogere zorgtoeslag of voor een compensatie voor de energiekosten.
(Bron)

Geen opmerkingen: