woensdag, januari 18, 2006

AIVD extra alert op Lonsdale-jeugd

DEN HAAG - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de komende tijd extra alert op de mogelijke rol van rechts-extremisten bij de radicalisering van zogenoemde Lonsdale-jongeren. Dat heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer, op basis van een aanvullend onderzoek van de dienst naar deze groep.
In de zomer van vorig jaar kwam de AIVD met een eerste rapport over jongeren die Lonsdale-kleding dragen. Aanleiding voor het onderzoek waren twee incidenten in Venray en Uden. In Uden werd twee keer brand gesticht in een islamitische school en Venray was het toneel van een vechtpartij tussen allochtone en extreem-rechtse jongeren.
Uit dat eerste onderzoek kwam naar voren dat Lonsdale-jongeren feitelijk gabbers zijn. Hoewel het merendeel van de Lonsdalers weliswaar geen rechts-extremistische ideologie aanhangt, zijn vreemdelingenhaat, nationalisme en frustratie over de multiculturele samenleving breed gedragen gevoelens binnen de gabbercultuur.
Uit het vervolgonderzoek is gebleken dat slechts een kleine harde kern daadwerkelijk een rechts-extremistisch gedachtegoed aanhangt en contact heeft met extreemrechtse en/of rechts-extremistische groeperingen of partijen. Volgens de AIVD is er geen sprake van systematische rekrutering van deze jongeren door genoemde partijen. Jongeren kunnen door individuele contacten echter wel geïnteresseerd raken in de politieke zaak van rechts-extremisten.
Verder komt de AIVD tot de conclusie dat er geen sprake is van een landelijke Lonsdale-organisatie. Op lokaal niveau zijn er wel contacten tussen de verschillende Lonsdale-groepen. De samenwerkingsverbanden zijn echter vluchtig en kennen ook geen echte leiders.
Het gebruik van provocerende symbolen, uiterlijk en taal lokt veelvuldige confrontaties met allochtone jongeren uit. Volgens de AIVD schuilt hierin een potentiële dreiging voor de democratische rechtsorde, omdat deze confrontaties op termijn de samenhang in de Nederlandse samenleving kunnen aantasten.
De AIVD constateert verder dat de Lonsdale-cultuur weliswaar ook in buurlanden voorkomt, maar daar heeft deze jongerencultuur en zijn rechts-extremistische imago nergens een zodanige vlucht genomen als in Nederland.
(Bron)

De allochtone jeugd moet gewoon massaal in Lonsdale gaan lopen ;-)

Geen opmerkingen: