woensdag, januari 18, 2006

'Advocaat moet aanwezig zijn bij politieverhoor'

DEN HAAG - Advocaten moeten aanwezig kunnen zijn bij de politieverhoren van hun cliënten. Dat is goed voor de waarheidsvinding en een zorgvuldige rechtsgang. De Nederlandse Orde van Advocaten pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een experiment daarmee, zo heeft hij woensdag bekendgemaakt.
De Tweede Kamer vergadert binnenkort over de versterking van de opsporing en vervolging. Aanleiding is de gerechtelijke dwaling rondom de Schiedammer parkmoord. De commissie-Posthumus onderzocht deze kwestie en deed tal van aanbevelingen voor verbeteringen.
Tussen de voorstellen die politie en justitie hebben gedaan, zit echter niet de aanwezigheid van een advocaat bij het verhoor van een verdachte door de politie. Een gemiste kans, vindt de algemene raad van de beroepsorganisatie.
Volgens de orde kan een advocaat optreden als procesbewaker en bijdragen aan de tegenspraak, waar politie en openbaar ministerie ruimte voor willen maken. Tegenspraak houdt in dat ook andere informatie serieus wordt bekeken, zodat er minder kans is op een zogeheten tunnelvisie.
De advocatenclub wijst erop dat in zeventien van de 25 EU-landen een advocaat wel het recht heeft om bij politieverhoren te zijn. Verder blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië en Scandinavische landen dat het aantal bekentenissen niet afneemt als er een advocaat bij is. Bovendien trekken minder verdachten achteraf hun bekentenis in.
Vooralsnog bepleiten de advocaten een experiment. Als dat goed uitpakt, kan de regeling worden uitgebreid of wettelijk vastgelegd, aldus de orde.
(Bron)

Geen opmerkingen: