woensdag, januari 18, 2006

Ziekenhuizen worstelen met te dikke patiënten

AMERSFOORT - Nederlandse ziekenhuizen moeten er rekening mee houden dat er steeds meer dikke mensen zijn. Dat betekent dat zij moeten investeren in de aanschaf van grotere en zwaardere hulpmiddelen.
Dat stelt de Nederlandse Obesitas Vereniging in een reactie op uitlatingen van een specialist die erop wees dat de zwaarlijvigheid van patiënten ziekenhuizen in grote moeilijkheden brengt. "Zolang er geen succesvolle behandeling is, moeten we accepteren dat een groep patiënten aangepaste zorg nodig heeft", aldus voorzitter M. van Spanje.
Zij meent dat het méér haalbaar is om de ziekenhuizen aan te passen dan "aan die toch al zieke patiënt te blijven sjorren en hem op te zadelen met misplaatst schuldgevoel". Door misplaatste vertrouwen in vermageringsdiëten, wordt volgens Van Spanje niet begrepen dat zwaarlijvigheid een ernstige aandoening is.
De huidige operatietafels kunnen vaak slechts patiënten met een gewicht tot 150 kilo dragen. Gezien de grote hoeveelheid dikke patiënten is dat niet zelden te weinig. Bij de nieuwste modellen is het draagvermogen ruim twee keer zoveel.
De dikke patiënten zakken niet alleen door operatietafels, er zijn ook extra verpleegkundigen nodig om hen te verzorgen. Omdat ze soms niet in een scanner passen, kan een deel van het onderzoek niet bij deze mensen worden verricht. In een brief aan het artsenblad Medisch Contact had een orthopedisch chirurg geklaagd over de problemen die zware patiënten de ziekenhuizen bezorgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: