donderdag, januari 19, 2006

Proef met traumaheli in de nacht

DEN HAAG - Vanaf 1 februari zullen de vier traumahelikoptercentra in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen ook 's avonds paraat zijn. Daarover zijn na jarenlang gesteggel over de ruimere inzet van de mobiele traumateams afspraken gemaakt met minister Laagst (Volksgezondheid).
Het team uit Nijmegen zal met zijn helikopter in principe 24 uur paraat zijn. De overige drie zullen tussen 07.00 en middernacht met voertuigen op pad kunnen, liet de minister de Tweede Kamer donderdag weten. In feite gaat het om een proef. Er komt een anderhalf jaar vergend onderzoek naar onder meer noodzaak en gezondheidswinst van de nachtelijke inzet. De minister besluit daarna of die uitbreiding wordt voortgezet.
De Nijmeegse helikopter moet nog wel geschikt worden gemaakt om in het donker te kunnen vliegen en de (nieuwe) bemanning moet worden opgeleid. Dat duurt tot november. Zolang zal het zogenoemde MMT Oost 24 uur paraat zijn en zich met de heli verplaatsen zolang het daglicht dat toestaat. Als het te donker is, zal het voertuig niet worden gebruikt.
In april kondigde Laagst aan dat hij 2,5 miljoen euro extra zou uittrekken voor zulke nachtvluchten vanuit een centraal punt, waardoor 80 procent van de bevolking op tijd zou kunnen worden bereikt.
(Bron)

Geen opmerkingen: