woensdag, januari 18, 2006

Acties stads- en streekvervoer Breda

BREDA - Enkele tientallen chauffeurs van de stads- en streekvervoerder BBA in Breda voeren woensdagochtend actie voor een nieuwe cao. Circa veertig chauffeurs gingen om 5.30 uur in een 'werkoverleg'. Sinds die tijd rijden er geen bussen in en rond Breda.
Volgens secretaris T. Knijff van de ondernemingsraad van het bedrijf is nog niet bekend hoe lang de acties gaan duren. "De directie weigert het als werkoverleg te zien en betaalt dus ook geen salaris. Zolang ze dat niet doet, gaan de chauffeurs niet rijden."
Naast het stadsvervoer in Breda ligt ook het streekvervoer in de omgeving plat. Het gaat volgens Knijff om ongeveer zeventig bussen in totaal. "Ik ben nog geen chauffeur tegengekomen die niet meedoet." Directeur A. Kienhorst blijft op zijn standpunt staan: niet gewerkte uren worden niet betaald. "Ze laten de klanten in de kou staan", aldus Kienhorst in een reactie.
Bestuurder L. van der List van FNV Bondgenoten probeert te bemiddelen. Hij heeft begrip voor de actie maar steunt die niet. Hij vindt dat de principiƫle opstelling van de directie escalerend werkt. Het is volgens hem nog de vraag of de middagploeg om 15.00 uur wel aan het werk gaat.
De chauffeurs hebben al twee jaar geen CAO. Die "hangt" volgens Knijff op de doorbetaling bij ziekte, het berekenen van overuren en op het loon. De werkgever zou het loon alleen willen verhogen in ruil voor een flexibeler inzet van de werknemers.
Volgens de chauffeurs schort het ook aan het materiaal waarmee ze rijden. "Bussen vallen herhaaldelijk stil, zijn verouderd, de bekleding is niet schoon. Er zijn veel klachten", weet Knijff. In de OR zijn de problemen regelmatig ter sprake gebracht maar de directie negeert die volgens Knijff.
Volgens Kienhorst is er niks mis met het materieel. "Pertinent onwaar wat ze beweren. De bussen voldoen aan alle eisen, zijn niet verouderd en worden permanent goed onderhouden." Kienhorst wijt het gebrek aan een CAO aan de vakbonden. "We hadden midden vorig jaar een akkoord maar de bonden hebben dat van tafel gehaald."
(Bron)

Geen opmerkingen: