vrijdag, januari 20, 2006

Bekentenis in verkrachtingszaak Oudwoude

AMSTERDAM - De 25-jarige man uit Westergeest die ervan wordt verdacht zondag bij Oudwoude een 13-jarig meisje te hebben verkracht, heeft een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vrijdag bekendgemaakt.
De DNA-sporen die rond de plaats van het delict zijn gevonden en het DNA van de maandag opgepakte verdachte zijn hetzelfde. De rechter-commissaris van de rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag de voorlopige hechtenis van de Fries met veertien dagen verlengd.
Het 13-jarige slachtoffer werd zondag in het bos bij het Friese dorpje Oudwoude van haar paard getrokken en seksueel misbruikt. Dat gebeurde op twee kilometer van de plek waar in 1999 Marianne Vaatstra gruwelijk werd omgebracht. Het DNA dat bij het lichaam van Marianne is gevonden komt niet overeen met de man uit Westergeest. Justitie zegt zeker te zijn dat de verdachte niets met de zaak-Vaatstra van doen heeft.
Vader Bauke Vaatstra kende vrijdag gemengde gevoelens. "Je denkt toch: stel dat hij het wel is. Het is erg jammer, want de spanning was hoog. Het is nu weer opnieuw beginnen." Vaatstra is blij voor de ouders en het meisje dat deze zaak snel is opgelost.
"Want ik hoop dat nooit iemand meemaakt wat wij meemaken", aldus Vaatstra over de gevoelens van zijn vrouw en zichzelf. Sinds hun dochter zeven jaar geleden werd vermoord, hebben de ouders weinig rust gekend omdat moordenaar van hun dochter nog steeds een onbekende is.
Volgens advocaat J. de Vries van de verdachte heeft zijn cliënt spijt. Het is een hele trieste zaak, voor alle partijen. Het is belangrijk dat het slachtoffer goede begeleiding krijgt", aldus de raadsman. Hij wil overigens niets zeggen over de eerdere ontkenning van de verkrachting door zijn cliënt.
Het rechercheteam van 25 man dat aan de zaak heeft gewerkt, wordt langzamerhand afgebouwd. Zij gaan nog wel onderzoeken of de man iets te maken heeft met aanrandingen van meisjes in de Friese dorpjes Buitenpost en Kollum. De verdachte mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.
(Bron)

Geen opmerkingen: