dinsdag, januari 17, 2006

Kameleonspin eerste Europese spin van het jaar

ANTWERPEN/BERLIJN - De gewone kameleonspin, die van kleur kan veranderen, mag zich de eerste Europese spin van het jaar noemen. Dat hebben spinnendeskundigen uit 21 Europese landen besloten, meldden verenigingen van arachnologen maandag. Belgische verenigingen kozen al jaren een spin van het jaar. Onder Belgische impuls groeide de verkiezing dit jaar uit tot een Europees project.
De gewone kameleonspin (Misumena vatia), tot elf millimeter groot, is een krabspinsoort. Krabspinnen danken hun naam aan de krabachtige poten die zijwaarts zijn gericht. De twee voorste paar poten zijn duidelijk langer dan de achterste.
De kameleonspin onderscheidt zich van andere inheemse krabspinnen door zijn vermogen om van kleur te veranderen. Geel en wit zijn de meest voorkomende kleuren, maar er zijn ook exemplaren die groen tot grijsblauw gekleurd zijn. Ooit werd gedacht dat het om ruim twintig soorten ging.
Kameleonspinnen leven vooral op open plaatsen (grasland, heideland en velden), maar kunnen ook worden aangetroffen op zonnige paden en braakland en in bosranden en tuinen.
(Bron)

Geen opmerkingen: