Slowaaks militair vliegtuig crasht in Hongarije
BUDAPEST - Een ongeluk met een Slowaaks militair vliegtuig in Hongarije heeft donderdagavond 42 mensen het leven gekost. Dat heeft het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag laten weten.
Aanvankelijk repte de Hongaarse politie van 44 doden. Dat aantal is bijgesteld nadat de Slowaakse autoriteiten aan de Hongaren een passagierslijst hadden verstrekt.
Slechts een inzittende van het toestel, dat blauwhelmen uit Kosovo naar huis terugbracht, heeft het ongeluk overleefd, meldde de Hongaarse politie. De overlevende ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in de Slowaakse stad Kosice. Het tweemotorige propellertoestel, een Antonov-24 van Russische makelij, stortte twintig kilometer voor het vliegveld van Kosice en vijf kilometer voor de Slowaakse grens neer. Het vloog vervolgens in brand.
Hongaarse militairen met nachtkijkers en hulpverleners uit Slowakije kamden in het nachtelijk duister de rampplek in het bergachtige en beboste grensgebied uit. Lichaamsdelen van de inzittenden liggen over een groot deel verspreid. "Het is erg luguber", aldus een woordvoerder van het Hongaarse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ook de omstandigheden voor het reddingswerk zijn moeilijk. Zo konden helikopters niet landen bij de rampplek op 700 meter hoogte. Het gebied, waar het 's nachts bijna twintig graden heeft gevroren, is bovendien bedekt door een laag sneeuw.
De vrouw van een van de militairen aan boord vertelde de Slowaakse televisie dat haar man haar kort na de crash had gebeld. "Hij vertelde me dat het vliegtuig was neergestort, in brand stond en ergens in een bos lag. Hij vertelde me dat hij de hulpdiensten en politie ging waarschuwen. Toen viel de lijn uit", aldus Michaela Farkasova.
Het toestel transporteerde voornamelijk Slowaakse militairen die deel uitmaakten van de door de NAVO geleide internationale KFOR-vredesmacht in Kosovo. Het toestel kwam uit de Kosovaarse hoofdstad Pristina. Slowakije heeft circa honderd militairen gelegerd in Kosovo.
De Antonov-24 vliegt sinds 1959. Vorig jaar waren er drie ernstige ongelukken met types van het toestel. Daardoor kwamen in Equatoriaal Guinea, Rusland en Sudan bijna honderd personen om.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten