donderdag, januari 19, 2006

Nepal sluit telefoonlijnen in hoofdstad af

KATHMANDU - De Nepalese autoriteiten hebben donderdag vaste en mobiele telefoonverbindingen in de hoofdstad Kathmandu afgesloten. De maatregel houdt verband met een verboden demonstratie tegen koning Gyanendra die voor vrijdag staat gepland. In de stad geldt al een avondklok, nadat maoïstische rebellen in het weekeinde een aantal dodelijke aanvallen hadden uitgevoerd.
Leiders van zeven oppositiepartijen hebben echter gezegd dat ze ondanks het verbod gaan demonstreren.
De Nepalese veiligheidsdiensten hebben in de nacht van woensdag op donderdag naar schatting honderd oppositieleden opgepakt om te voorkomen dat zij de demonstratie aanvoeren, meldde een mensenrechtenorganisatie in het land.
De oppositiepartijen proberen te voorkomen dat 8 februari gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De stembusstrijd is volgens hen een schijnvertoning, omdat er sinds Gyanendra vorig jaar de macht greep geen politiek vrijheid meer zou zijn.
De koning probeert als alleenheerser de opstand van maoïsten te keren. De rebellen begonnen tien jaar geleden een opstand voor een communistische eenpartijstaat. Daardoor zijn al minstens 12.500 mensen omgekomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: