donderdag, januari 19, 2006

'Nog dit jaar één pil voor behandeling hiv/aids'

WASHINGTON - Twee farmaceutische bedrijven slaan de handen ineen om nog dit jaar een pil op de markt te brengen waar veel hiv/aidspatiënten al jaren op wachten. Het gaat om een pil die drie nu vaak in combinatie voorgeschreven medicijnen samenvoegt en die maar één keer per dag hoeft te worden geslikt, aldus The Washington Post in de donderdageditie.
De presentatie van een dergelijke pil zou een mijlpaal zijn.
Veel patiënten moeten nu vaak hele series pillen slikken en dat verscheidene malen per dag. De ondernemingen Gilead Sciences en Bristol-Myers Squibb willen nu de medicijnen onder de merknamen Sustiva, Viread en Emtriva combineren in één pil.
In de jaren negentig moesten patiënten soms een paar keer dag tientallen pillen slikken. In de afgelopen jaren is die situatie verbeterd, maar de productie van één combinatiepil voor eenmaal per dag bleef uit. Dat gebeurde overigens eerder uit commerciële overwegingen dan uit wetenschappelijke. Veel bedrijven wilden liever niet samenwerken en bovendien zijn de rechten voor alle medicijnen over veel ondernemingen verdeeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: