woensdag, januari 18, 2006

Luchtvrachtsector bezorgd om Schiphol-rapporten

SCHIPHOL - De Nederlandse luchtvrachtsector maakt zich ernstig zorgen over het voorstel van een aantal deskundigen om het aantal nachtvluchten op de luchthaven Schiphol te beperken. Ook voelt de brancheorganisatie voor de luchtvracht ACN niets voor een extra heffing voor lawaaiige vliegtuigen.
ACN is bang dat het aantal vrachtvluchten door dergelijke maatregelen wordt beperkt, hoewel die sector essentieel is voor de "economische motorfunctie" van Schiphol. ACN waarschuwde woensdag voor het verlies van banen, als de luchtvrachtsector zijn capaciteit moet beperken of met hogere kosten wordt geconfronteerd.
Luchtvrachtbedrijven voeren vooral 's nachts vluchten uit. Bovendien maken ze geregeld gebruik van oudere en minder stille vliegtuigen dan bijvoorbeeld maatschappijen als KLM en Transavia.
Onder meer de Raad voor Verkeer en Waterstaat, de VROM-Raad en de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid hebben voorgesteld het aantal vluchten 's nachts te beperken. Beide raden hebben bovendien geadviseerd om luchtvaartmaatschappijen die veel herrie produceren, meer te laten betalen voor het gebruik van Schiphol.
De overheid moet volgens de deskundigen maatregelen nemen om verdere groei van de luchthaven bij Amsterdam mogelijk te maken. De uitbreiding van de luchthaven komt volgens diverse rapporten in 2008 in de knel door het inflexibele stelsel van geluids- en milieunormen. Het Schiphol-beleid wordt dit jaar geƫvalueerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: