vrijdag, januari 20, 2006

'Buurlanden Turkije houden vogelgriep geheim'

ANKARA - Turkije beschuldigt zijn buurlanden ervan uitbraken van het vogelgriepvirus in hun land geheim te houden. De Turkse minister van Landbouw Mehdi Eker zei vrijdag dat het bekend is dat de H5N1-variant van het vogelgriepvirus in Iran, Syrië, Irak en Armenië voorkomt. De betrokken regeringen weigeren hierover echter duidelijkheid te geven, volgens Eker.
Gezondheidsexperts vrezen dat de bestrijding van de vogelgriep in Turkije bemoeilijkt wordt doordat de omliggende landen te weinig maatregelen nemen om het virus in te dammen.
Hoewel Iran de afgelopen dagen tienduizenden kippen aan de Turkse grens heeft laten slachten, berichtte Teheran dat er geen signalen waren voor een uitbraak van het vogelgriepvirus in het land. Ook Syrië ontkende dat er besmettingen in het land waren, maar het meldde dat het uit voorzorg dieren heeft laten doden aan de grens met Turkije.
Irak heeft een onderzoeksteam naar de noordelijke grens gestuurd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties stelt dat het meisje dat deze week onder duistere omstandigheden overleed in Noord Irak, niet besmet was met de vogelgriep.
Het epicentrum van de virusuitbraak in Centraal-Azië ligt in oostelijk Turkije, aan de grens met Iran, Syrië, Irak en Armenië.
Het land heeft de afgelopen twee weken 1,1 miljoen wilde vogels en kippen geruimd. Er zijn in Turkije al 21 gevallen van vogelgriepbesmettingen bekend, vier patiënten zijn inmiddels overleden. Wereldwijd vielen er sinds 2003 meer dan tachtig doden door de voor mensen dodelijke variant van het virus.
(Bron)

Tachtig doden. En de wereld staat op z'n kop. Ik snap het wel, maar toch - AIDS? Honger? Oorlog? Watergebrek? Malaria? Vervuiling? Verkeer? Niet dat we ons daarom niet druk zouden moeten maken om die vogelgriep, maar de verhoudingen zijn nogal anders, en ik vind dat wrang. Je hoort meer over de vogelgriep, en men lijkt zich drukker te maken om de ophokplicht die straks weer zal gelden, dan om de honger in Afrika. Daar gaat het niet om 80 doden in ruim 2 jaar...

Geen opmerkingen: