zaterdag, januari 21, 2006

Boekverkoop schiet omhoog na opmerking Bin Laden

WASHINGTON - Een onverwachte aanbeveling van Osama bin Laden heeft ertoe geleid dat een boek van een criticus van de Amerikaanse buitenlandse politiek vanuit het niets populair is geworden. Het boek Rogue State: A Guide to the World's Only Superpower (Schurkenstaat: Een gids voor 's werelds enige supermacht) van William Blum stond op de 209.000e plaats van de verkooplijst van internetwinkel Amazon.com, voor Bin Laden er tijdens een donderdag uitgezonden geluidsopname een opmerking over maakte.
Vrijdag was het boek omhooggeschoten naar de dertigste plaats - iets wat doorgaans alleen voorkomt als presentatrice Oprah Winfrey in haar show TV Bookclub een boek aanprijst.
Bin Laden vertelde dat leden van zijn terreurnetwerk nieuwe aanvallen op de Verenigde Staten voorbereiden. Hij zei ook tegen de Amerikanen: "Het is nuttig voor jullie om het boek The Rogue State te lezen."
De 72-jarige auteur werd in de uren daarna bestormd door de media. Alle grote televisienetwerken kwamen langs in zijn appartement in Washington. Verslaggevers en fotografen van kranten bezochten hem. In tegenstelling tot wat velen verwachtten, voelde Blum zich niet gegeneerd door de aanbeveling van de terroristenleider. Hij was "verrast en zelfs geschrokken en geamuseerd" toen hij erachter kwam wat Bin Laden had gezegd, zei hij in een televisie-interview.
Hij toonde zich ingenomen met de aanbeveling van Bin Laden. "Ik was blij. Ik wist dat het goed zou zijn voor de verkoopcijfers van het boek en ik maak me niet druk bijna net zo goed als wanneer je boek een Oprah-boek wordt." En tegen de Britse krant The Times: "Ik blijk met Osama bin Laden een bepaald idee over de Amerikaanse buitenlandse politiek te delen en het is geweldig als meer mensen mijn boek lezen."
Blums 320 pagina's tellende boek, dat in 2000 verscheen en ook in het Nederlands is vertaald, begint met een hoofdstuk met de titel 'Waarom blijven terroristen toch over waar die aanbeveling vandaan komt." Tegen The Washington Post zei hij: "Dit is steeds de Verenigde Staten uitkiezen?'.
Bin Laden maakte overigens een fout toen hij zei uit het boek te citeren. Het citaat komt uit een ander boek van Blum, 'Freeing The World to Death: Essays on the American Empire'. "Hij heeft ze door elkaar gehaald", zegt Blum.
(Bron)

Geen opmerkingen: