donderdag, januari 19, 2006

Chemische industrie schoner en veiliger

LEIDSCHENDAM - De chemische industrie in Nederland blijkt veiliger en schoner te werken. Zo daalde in 2004 het aantal ongevallen voor het vierde jaar op rij. De sector kwam bovendien met het merendeel van de als vervuilend aangemerkte stoffen niet boven de voor 2010 gestelde normen. Alleen met het beperken van stikstof (NOx) heeft de chemie het moeilijker, blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).
"Hoewel in 2004 een dodelijk slachtoffer viel te betreuren, daalde het aantal ongevallen waarbij de werknemer zich ziek moest melden (verzuimongevallen) per miljoen gewerkte uren van 2,6 in 2003 naar 2,1 in 2004", aldus de VNCI. In 2004 zijn de emissies van 61 van de 74 stoffen die onder verzurende of milieubelastende stoffen vallen zover teruggedrongen dat aan de voor 2010 gestelde afspraken is voldaan.
Op het gebied van de uitstoot van stikstof blijft de chemische industrie echter achter op de planning. Hoewel de uitstoot inmiddels met 72 procent verminderd is, lijkt een afname van 90 procent voor 2010 technisch niet te realiseren. De NOx-emissiehandel moet een oplossing bieden, beweert de brancheorganisatie. Hiermee kan volgens haar de reductie effectiever worden aangepakt dan via de normen voor individuele bedrijven.
(Bron)

Geen opmerkingen: