'Verplichte samenwerking tegen overstromingen'
BRUSSEL - De Europese landen moeten beter samenwerken om overstromingen te voorkomen en te beperken. De meeste rivieren stromen immers door meerdere EU-landen. Europese Commissie heeft daarvoor woensdag een nieuwe regels voorgesteld aan de EU-landen en Europees Parlement.
Het voorstel richt zich zowel op rivieren als kusten. De laatste jaren deden zich tientallen grote overstromingen voor van de Maas, Donau en Elbe. Door het stijgende waterpeil lopen steeds meer mensen gevaar om het water aan de lippen te krijgen.
"Desastreuze overstromingen bedreigen levens en kunnen zware economische verliezen veroorzaken", motiveerde Europees Commissaris Dimas (Milieu). "Deze richtlijn verzekert dat EU-landen samenwerken in hun gedeelde rivieren en kusten." Voorbeeld van een mogelijke maatregel is een verbod op huizenbouw in risicogebieden. Ook het inrichten van overloopgebieden voor hoogwater is een mogelijkheid. Nederland is al vergevorderd met dit soort maatregelen.
Nederland heeft groot belang bij een gezamenlijk beheer van rivieren. Ons land ligt immers aan de monding van enkele grote stromen als de Rijn en Maas. Als hogergelegen landen bijvoorbeeld de dijken verhogen, kan dat leiden tot grotere toestroom van water naar Nederland.
Het voorstel voor een EU-aanpak van overstromingen volgt op een ministersconferentie in Maastricht in de zomer van 2004, toen Nederland EU-voorzitter was. Onder anderen prins Willem-Alexander, specialist in watermanagement, riep ministers van EU-landen op tot een gezamenlijke aanpak.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten