donderdag, januari 12, 2006

Netindeling publieke omroep gaat op de schop

HILVERSUM - De raad van toezicht Publieke Omroep (PO) heeft zich woensdag unaniem uitgesproken voor het zogeheten programmeermodel. Daarmee zal de zenderindeling van de publieke netten per september ingrijpend wijzigen. De raad van toezicht volgde met het besluit het voorstel de raad van bestuur. Bij de omroepen is weinig draagvlak voor de gemaakte keuze.
De programma's worden per genre over de netten (Nederland 1, 2 en 3) verdeeld. Nederland 1 krijgt het stempel verdieping, achtergrond en cultuur. Nederland 2 wordt waarschijnlijk een breed familienet en Nederland 3 moet jongeren bedienen en zorgen voor specifieke informatie. Het betekent dat de omroepen niet langer programma's maken voor hun thuisnet, maar programmeren voor alle drie publieke netten.
De omroepen zien op een uitzondering na niets in de op handen zijnde werkwijze. Volgens de VARA worden kijkers beroofd van vertrouwde netten en zet het model de samenwerking tussen omroepen op losse schroeven. De VARA wilde met de netpartners op Nederland 3 een organisatie vormen, maar daar kan nu geen sprake van zijn. De medewerkers van de VARA zijn ook teleurgesteld, maar willen nog wel een plan uitwerken. "Juist nu zijn er nieuwe initiatieven nodig", aldus programmamakers Herman Meijer en Kees Driehuis.
TROS-directeur Karel van Doodewaerd voorspelt dat het nieuwe model leidt tot het opheffen van een van publieke netten en desastreuze gevolgen voor het marktaandeel van de publieke omroep.
De Centrale Ondernemingsraad heeft het overleg met de raad van bestuur opgeschort en overweegt juridische stappen. Toch kan deze volgens Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur, niets doen tegen het besluit. "Ons besluit heet officieel een 'algemeen verbindend voorschrift' en daartegen is geen beroep mogelijk." Al met al geen klimaat waarin de omroepen met de raad van bestuur kan komen tot een productief programmeermodel, stelt de VARA.
Ook vanuit de politiek geen enthousiaste geluiden over de nieuwe weg die de publieke omroep inslaat. "Een hele slechte keuze, onverstandig en onbegrijpelijk", vat Joop Atsma (CDA) samen. Dat het erop is gericht zoveel mogelijke reclame-gelden binnen te halen terwijl de Tweede Kamer juist af wil van reclame op de publieke netten, noemt hij als een van zijn grootste bezwaren.
De STER is wel positief. "Het besluit is erop gericht meer kijkers te trekken. Dat betekent dat er ook meer geld valt te verdienen op de publieke netten", zegt STER-directeur Arian Buurman. Toch zal er nog flink bezuinigd moeten worden. "Maar veel minder - circa 60 miljoen euro per jaar - dan bij de thuisnet-situatie het geval zou zijn, namelijk 90 miljoen euro per jaar", aldus Bruins Slot.
(Bron)

Ik ga gewoon weer terugverlangen naar de tijd dat een omroep een vaste dag had...

Geen opmerkingen: