dinsdag, januari 10, 2006

CNV eist recht op meditatie op werkvloer

ROTTERDAM - De vakcentrale CNV gaat in cao-onderhandelingen het recht op meditatie en een stilteplek op het werk opeisen. Eerste afspraken hierover zijn vorig jaar gemaakt in de cao voor het personeel van het Kadaster en dat moet dit jaar een landelijk gevolg krijgen om de "arbeidsvreugde, zingeving en bezieling op de werkvloer" te vergroten.
Dat stelde bestuurster L. Smits van de CNV-bond Publieke Zaak maandag in Rotterdam tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de vakcentrale. Smits is zelf betrokken geweest bij de cao-afspraken bij het Kadaster.
De medewerkers van de instantie die gegevens over onder meer huizen en schepen registreert, hebben door de cao-afspraken recht op een scholingsvergoeding als ze een meditatietraining volgen.
Zodra voldoende werknemers aan een dergelijke training deelnemen, valt er volgens Smits ook met de werkgever te praten over een stilteruimte.
Volgens de vakbondsbestuurster is er binnen het CNV veel discussie over het onderwerp geweest. "Meditatie moet een beetje uit de zweverige hoek worden gehaald. Wij kiezen een zakelijke benadering. Het is een vorm van moderne arbeidsvoorwaarde. Het heeft ook niet per se iets te maken met geloof, wat nogal eens wordt gedacht. Een stiltekamer kan natuurlijk wel net zo goed voor religie dienen."
Volgens Smits draagt meditatie bij aan persoonlijke ontwikkeling en daardoor ook aan goede resultaten op het werk. "Door verdieping van geest krijg je respect voor jezelf en anderen. Het kan bijvoorbeeld ook helpen tegen pesten op het werk en ziekteverzuim."
(Bron)

Geen opmerkingen: