dinsdag, januari 10, 2006

Pelgrims beginnen aan stenigingsritueel van de hadj

MENA - Meer dan twee miljoen moslims zijn dinsdag in Mena even buiten Mekka begonnen aan de rituele steniging van de duivel, het hoogtepunt van de hadj. Bij dit onderdeel van de jaarlijkse bedevaart naar Saudi-Arabiƫ zijn in het verleden nogal eens doden gevallen.
In 2004 werden bij het ritueel 250 mensen onder de voet gelopen. De autoriteiten hebben 60.000 veiligheidsmensen ingezet om de mensenmassa in bedwang te houden.
Vanaf de Jamaratbrug gooien de pelgrims drie stenen naar een muur om zo de duivel symbolisch uit te drijven en verleidingen af te zweren. De hadj wordt later afgesloten met het offerfeest. Dan herdenken de moslims de bereidheid van Abraham om zijn zoon aan God te offeren. De regels voor de hadj zijn 1400 jaar geleden door de profeet Mohammed opgesteld.
In de aanloop naar het offerfeest, de Eid Al Adha, hebben de autoriteiten middelen ingeslagen om een mogelijke uitbraak van het vogelgriepvirus in te kunnen perken. Ondanks het feit dat alleen geiten en schapen worden geofferd, kunnen deze dieren het virus op de huid of tussen de hoeven meedragen.
In Turkije, waar de dodelijke variant H5N1 is aangetroffen, wordt gewaarschuwd voor een verdere verspreiding van het virus doordat veel mensen op reis zijn met hun offerbeesten.
(Bron)

Geen opmerkingen: