zaterdag, januari 14, 2006

Pakkans spoorvandalen 90 procent

UTRECHT - De pakkans van vandalen die de veiligheid van treinreizigers en NS-personeel in gevaar brengen, is de laatste jaren opgelopen tot 90 procent. Cameratoezicht in combinatie met het uitloven van beloningen loont de moeite. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen bevestigde zaterdag een bericht daarover in de Volkskrant.
De vandalen moeten tegenwoordig "tot de laatste cent" betalen. Het gaat om bedragen in de tienduizenden euro's per schadegeval.
Volgens Michel Sacré, hoofd afdeling risicobeheer en schaderegeling van het spoorbedrijf hebben inmiddels honderden daders de schade terugbetaald. Vaak zijn het ouders van vandalen die de rekening voldoen.
Zo beschrijft de krant een geval van een 17-jarige scholier die met twee vrienden eind 2003 op weg van Breda naar Tilburg brand stichtte. Het treinstel brandde geheel uit, de schade beliep zevenhonderdduizend euro. De jongen krijgt 200 uur werkstraf, en moet met zijn vrienden 25.000 euro betalen. Zijn ouders lossen momenteel 300 euro per maand af. [Omdat de ouders van de vrienden alle verantwoordelijkheid afwijzen, en de vrienden zelf geen inkomen hebben, draait het gezin dat wel wil betalen automatisch voor het hele bedrag op.]
Ook de samenwerking met de politie baat, aldus de NS-zegsman. Een machinist of conducteur die wordt bedreigd, krijgt snel versterking van een agent.
Rechters straffen verder zwaarder als de veiligheid in gevaar is gebracht. Zo werd ruim een jaar geleden een man uit Amersfoort veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, omdat hij een ijzeren staaf op het spoor had gelegd.
De NS is verzekerd tegen vandalisme. Het eigen risico wordt verhaald op de daders. Tot enkele jaren geleden konden die (of hun ouders) de claims verhalen op hun WA-verzekering. Sindsdien kennen vrijwel alle WA-verzekeringen echter een opzetclausule. Als de schade en/of het leed moedwillig is toegebracht, keert de verzekering niet uit.
(Bron)

Geen opmerkingen: