maandag, januari 09, 2006

Hardere aanpak notoire zwartrijders

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Spoorwegen openen de aanval op notoire zwartrijders. Mensen die bij herhaling zonder kaartje reizen, krijgen vanaf 1 januari 2006 minimaal een boete van 260 euro opgelegd. Dat is een verviervoudiging. Ook kunnen ze een celstraf krijgen, liet de NS maandag weten.
De vervoerder verwacht dat de maatregelen veel zwartrijders zullen afschrikken. "De dreiging van een celstraf is toch wel wat anders dan een boete", zei een woordvoerder.
Notoire zwartrijders zijn volgens de NS verantwoordelijk voor veel vervelende situaties in de trein. Bovendien vormen ze een behoorlijke kostenpost voor de onderneming. Jaarlijks is de NS meerdere miljoenen euro's kwijt aan veelplegers. Het gaat om gederfde inkomsten en administratieve overlast.
De NS heeft eerder in Friesland een proef gedaan waarbij veelplegers een stations- en treinverbod kregen. Dat was een succes, maar het bedrijf is niet van plan deze aanpak landelijk voor zwartrijders in te voeren. De strengere straffen zijn voor de NS voldoende.
Afgelopen jaar heeft het spoorbedrijf bovendien het boetebeleid aangescherpt. Mensen die zonder kaartje worden betrapt, moeten nu een boete van 35 euro plus de ritprijs betalen. Voorheen konden ze een iets duurder kaartje bij de conducteur kopen.
De NS zegt hiermee vooral de reiziger te pakken die de gok neemt betrapt te worden. Het aantal zwartrijders is 40 procent afgenomen. Veelplegers trekken zich volgens het bedrijf weinig van het nieuwe boetebeleid aan.
(Bron)

Dat laatste was ook helemáál niet voorspelbaar.

Geen opmerkingen: