vrijdag, januari 13, 2006

Idee WW-premie valt slecht

DEN HAAG - De werkgevers zien niets in het idee de hoogte van de WW-premie per bedrijf te laten afhangen van het aantal werknemers dat werkloos wordt en dat na zes maanden nog is. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken pleitte in het economenvakblad ESB voor een onderzoek hiernaar. Vakcentrale FNV denkt niet dat het echt zin heeft.
"Op sectorniveau kennen we al premiedifferentiatie in de WW gedurende de eerste 26 weken", aldus VNO-NCW. Maar van verschillende premies per bedrijf wil de organisatie niets weten. Zij wijst er vrijdag op dat de Sociaal-Economische Raad, waarin werkgevers en werknemers zijn vertegenwoordigd, vorig jaar heeft geadviseerd dit niet in te voeren. Werkloosheid vormt vooral een probleem wanneer die lang duurt.
Het hanteren van verschillende premies heeft geen invloed op langdurige werkloosheid, stelt VNO-NCW. Zij vindt daarbij de vakcentrale FNV aan haar zijde. Ook die wijst naar het SER-advies en denkt niet dat langdurige werkloosheid te beïnvloeden is met hogere of lagere premies.
MKB-Nederland vindt het idee "te veel theorie". "Kennelijk gaat Economische Zaken ervan uit dat bedrijven voortduren planmatig met reorganisaties bezig zijn. Premiedifferentiatie zou hen dan kunnen prikkelen mensen niet te laten afvloeien, maar te scholen en binnen te houden". Maar bij het midden-en kleinbedrijf gaat dat niet op. "Als de omzet keldert, moeten er maatregelen worden genomen", zegt A. van Delft. Het laten afvloeien van mensen extra duur maken, werkt averechts.
(Bron)

Geen opmerkingen: