donderdag, januari 12, 2006

Honderden pelgrims omgekomen tijdens hadj

RIYAD - Tijdens de steniging van de duivel, het hoogtepunt van de jaarlijkse hadj zijn in Mekka in Saudi-Arabiƫ zeker tweehonderd pelgrims doodgedrukt in de menigte. Dat hebben artsen donderdag gezegd.
Een arts in een ziekenhuis in de nabijgelegen stad Mena zei te verwachten dat het dodental vermoedelijk nog oploopt tot driehonderd. Volgens de Saudische minister van Gezondheid donderdag is het aantal doden na een incident tijdens het islamitische ritueel hadj in Mekka opgelopen tot 354.
Ruim 2,5 miljoen moslims doen mee aan dit jaarlijkse ritueel, waarbij zij vanaf de Jamaratbrug stenen gooien naar drie zuilen die de duivel symboliseren. Terwijl de ambulances arriveerden om de doden en gewonden op te halen, gingen de andere pelgrims door met het ritueel. In 2004 werden bij dit ritueel 250 mensen onder de voet gelopen.
De autoriteiten hebben dit jaar 60.000 veiligheidsmensen ingezet om de schare in goede banen te leiden.
Volgens de islam gaan mensen die tijdens de hadj overlijden direct door naar het paradijs. De profeet Mohammed heeft zo'n 1400 jaar geleden de regels voor de hadj opgesteld. Elke moslim moet minstens eenmaal in zijn leven aan de hadj hebben meegedaan. Voor moslims met een slechte gezondheid, of moslims die leven in armoede, bestaat daarop een uitzondering.
(Bron)

Geen opmerkingen: