vrijdag, januari 13, 2006

Nederlandse vrouwen lijken pilmoe

AMSTERDAM - Nederlandse vrouwen lijken pilmoe. Volgens gynaecologen en seksuologen zijn ze op zoek naar alternatieven voor de bestaande voorbehoedsmiddelen. Vijftien procent van de vrouwen die anticonceptie gebruikt, heeft een nieuw hormoonhoudend spiraal laten plaatsen.
Dit blijkt uit berekeningen die het Wetenschappelijk Instituut van de Nederlandse Apothekers (WINap) heeft gemaakt op verzoek van de Volkskrant. Dit meldde het ochtendblad vrijdag.
Een op de vijftig vrouwen die niet zwanger wil worden, gebruikt het nieuwe voorbehoedsmiddel: een hormoonhoudenden vaginale ring. Dit is een groot aantal gebruiksters voor een product dat nog maar kort op de markt is en waarvoor bovendien geen reclame mag worden gemaakt, stelt WINap. Het spiraaltje is sinds 2000 op de markt.
Uit cijfers van de Stichting farmaceutische Kengetallen blijkt de opmars van de nieuwe middelen niet te stuiten. Een voordeel van de nieuwe lichting voorbehoedsmiddelen is dat ze minder hormonen bevat dan de pil.
De pil is de afgelopen jaren in populariteit gedaald. Vrouwen zijn geschrokken van publicaties over het (minimale) risico dat pilgebruiksters op trombose lopen. Ook het schrappen van de pil uit het vergoedingenpakket van de verzekeraars heeft hieraan bijgedragen.
(Bron)

Geen opmerkingen: