vrijdag, januari 13, 2006

Minder valse eurobiljetten in Nederland

AMSTERDAM - Het aantal valse eurobiljetten in Nederland is licht gedaald. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar 25.022 falsificaties onderschept, 2 procent minder dan in het voorgaande jaar. In de gehele eurozone waren eveneens 2 procent minder valse biljetten in omloop, terwijl de vervalsing van muntgeld juist toenam.
Vorig jaar werden bijna 96.000 valse euromunten onderschept, tegen een kleine 75.000 in 2004. Dat blijkt uit een overzicht vrijdag van de Europese Commissie. Vooral de 2-euromunt is populair onder valsemunters: daarvan werden bijna 80.000 valse exemplaren ontdekt.
De Europese Commissie stelt dat de valsemunterij ondanks de toename nog altijd meevalt, afgezet tegen de 63 miljard legale muntjes die in circulatie zijn. De vervalsingen zouden percentueel gezien nog altijd lager zijn dan ten tijde van de nationale munten.
DNB noemde het aantal falsificaties van biljetten eveneens laag ten opzichte van het totaal aan eurobriefjes, dat 10,4 miljard bedraagt. In de landen die de euro hanteren tezamen werden vorig jaar 579.000 falsificaties aangetroffen. Het afgelopen jaar zijn drie valsemunterijen ontmanteld: in Hongarije, Polen en Bulgarije.
(Bron)

Geen opmerkingen: