Nieuwste 'video': dubieus internetaanbod direct op tv
BARNEVELD - Het downloaden van (illegale) films is niet langer een kunstje dat is voorbehouden aan snuggere neefjes en slimme studenten. Twee Nederlandse ondernemers hebben de eerste mediaspeler ontwikkeld die het gebruik van de diverse uitwisselnetwerken op internet tot in de huiskamer verzorgt, eenvoudig met een afstandbediening. De amusementsindustrie reageert geschrokken.
Dinsdag nog meldden de bioscoopexploitanten en filmdistributeurs een finke daling van het bioscoopbezoek. Een voorname oorzaak: internetpiraterij. Geheel toevallig ontvangen de eerste belangstellenden deze week de LamaBox, een uitvinding van de broers Anthony (26) en Martin (35) Potappel.
Het is het allereerste apparaat dat het internet afstruint op zoek naar de meeste recente, populairste en beste filmbestanden, die opslaat en afspeelt en desgewenst verder verspreidt, voorziet van de juiste ondertiteling en op dvd zet; voor zover bekend een wereldprimeur.
Bestellingen stromen sinds de presentatie eind november binnen op het kantoor van de broers Potappel in Barneveld. Daar werden ook de eerste honderd exemplaren nog met de hand in elkaar geschroefd. "Maar dat is nu al niet meer te doen. We zijn in overleg met een fabriek in Taiwan", aldus verkoopleider Martin Potappel.
Technisch vernuft Anthony Potappel demonstreert ondertussen hoe de LamaBox werkt. Op het televisiescherm verschijnt een simpel keuzemenu. In een submenu gaat hij op zoek naar de nieuwe verfilming van King Kong die nu een maandje in de bioscoop draait. De film blijkt snel gevonden.
Met een simpele selectie gaat het apparaat op zoek in de verschillende bestaande uitwisselnetwerken (peer-to-peer) zoals Kazaa, eDonkey en BitTorrent. Het populairste, en dus waarschijnlijk het beste, bestand staat binnen uren en hooguit enkele dagen op de harde schijf van de LamaBox. "Met een gangbare internetverbinding kan het een dag of drie duren", voorspelt de jongste Potappel.
Op het goedkoopste exemplaar (40 gigabyte, zonder dvd-brander voor 279 euro) passen zeker vijftig films, op de duurste versie (met dvd-brander, 479 euro) is plek voor het tienvoudige.
Hoofdbrekens over de bestandsformaten kent de gebruiker niet (meer). Het apparaat speelt vrijwel alles af, belooft hij. En wat met film kan, lukt uiteraard ook met hele seizoenen van televisieseries die ook op de digitale snelweg zijn te vinden.
Grove schattingen wijzen uit dat driekwart van alle bandbreedte in de westerse wereld opgaat aan het uitwisselen van beeld en muziek, weten de broers uit hun jarenlange ervaring als internetaanbieder. "Nu is dat vooral weggelegd voor intelligente studenten, maar waarom mag niet iedereen daar van genieten? We bieden slechts het gereedschap."
Bij wijze van spreken staat op het kantoor naast de volle la met aanvragen een pot met geld voor juridische procedures tegen de amusementsindustrie. "We opereren op het randje", erkent Martin Potappel. Hij rekent er op dat binnenkort de eerste dagvaarding op de mat ligt.
"We gaan dit zeker onderzoeken", stelt directeur T. Kuik van auteursrechtenorganisatie Brein (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) inderdaad. "Op dit moment wil ik daar niet over uitweiden. Is het onwettig? Het is in ieder geval onethisch."
Last van hun geweten hebben Anthony en Martin Potappel allerminst. Koel en met een glimlach: "We hebben een verschil van inzicht."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten