dinsdag, januari 10, 2006

Prijsstijgingen van 585 procent in Zimbabwe

HARARE - Zimbabwe is in december met een jaarlijkse inflatie van gemiddeld 585,8 procent geconfronteerd. Dat heeft het overheidsbureau voor de statistiek dinsdag bekendgemaakt.
Het jongste cijfer is een lelijke tegenvaller voor de centralebankpresident Gideon Gono die had gehoopt de prijsstijgingen in december onder de 300 procent te houden. De inflatie in Zimbabwe is elke maand toegenomen, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, sinds maart. Zimbabwe telt rond 12 miljoen inwoners, van wie 70 procent onder de armoedegrens leeft.
In januari 2004 kreeg Zimbabwe een inflatie van 624 procent te verwerken. De economie van het Afrikaanse land heeft rake klappen opgelopen sinds het einde van de jaren negentig. Het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in Zimbabwe geproduceerde goederen en diensten, is de laatste zes jaar met 30 procent gekrompen.
De regering in Harare wijt de economische terugval aan droogte en aan de sancties ingesteld door de Europese Unie en de Verenigde Staten. Die zijn bedoeld om de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, en leden van zijn familie te treffen na zijn overwinning in de discutabele presidentsverkiezingen in 2002.
(Bron)

Geen opmerkingen: