zaterdag, januari 14, 2006

Man in België heeft geen vogelgriep

BRUSSEL - De man in België die met verschijnselen van vogelgriep is opgenomen, heeft het virus niet. Dat blijkt uit de eerste resultaten van tests, zo heeft minister Demotte van Volksgezondheid zaterdagmiddag meegedeeld. Er werd aan vogelgriep gedacht omdat de man in Turkije was geweest in een gebied waar het virus is geconstateerd.
De man verbleef enkele dagen in een door vogelgriep getroffen regio in Turkije en keerde donderdag terug. Hij meldde zich vrijdag bij het ziekenhuis met griepsymptomen zoals koorts. Daaruit werd geconcludeerd dat de man mogelijk besmet was geraakt met het vogelgriepvirus.
Vogelgriep is niet overdraagbaar van mens op mens. Alleen zieke kippen kunnen mensen aansteken. Het virustype H5N1 is gevreesd omdat ongeveer de helft van de besmette mensen eraan overlijdt. Dat is relatief hoog vergeleken met andere types vogelgriep.
Het virus woedt al geruime tijd in Azië en China. Daar zijn circa 74 mensen aan vogelgriep gestorven. Het virus is recent via trekvogels overgebracht naar Turkije, Roemenië en Azië. In Turkije zijn inmiddels drie kinderen aan vogelgriep overleden. Ook zijn drie mensen die besmet zijn geraakt met H5N1 weer ontslagen uit het ziekenhuis.
De grote uitbraak van vogelgriep in Nederland enkele jaren geleden was van een ander type. Daaraan is een dierenarts overleden en werden enkele tientallen mensen ziek: ze kregen vooral rode ogen.
De Turkse regering is momenteel bijeen om over de vogelgriep te praten. De ministers bespreken onder meer hoe ze de pluimveeindustrie moeten bijstaan. Veel buurlanden willen geen handel meer drijven met Turkije nu in alle delen van dat land pluimvee besmet is geraakt is met vogelgriep.
(Bron)

Geen opmerkingen: