zaterdag, januari 14, 2006

Vrije Universiteit werkt aan 'vaccin' voor internet

AMSTERDAM - Het internet is ziek, ernstig ziek. De patiënt verdient zorg en een uniforme behandelmethode. Met die benadering werken vijf onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam inmiddels een jaar aan de gezondheid van het net. De eerste resultaten werden eind vorige maand gepresenteerd en in gebruik genomen.
Met 700.000 euro Europese en Nederlandse subsidies is het onderzoek een van de grootste ooit. Het begon een jaar geleden met de constatering dat computervirussen zich steeds sneller verspreiden. In 2001 wist het wormvirus Code Red zich binnen een dag over de hele wereld te verspreiden. Twee jaar later had het virus Slammer nog maar een half uur nodig om alle kwetsbare computers in de wereld te besmetten.
Deskundigen voorspellen dat het nog tien keer sneller kan. Net als in de echte wereld ontwikkelden zich inmiddels virussen die zelfstandig muteren en kunnen uitgroeien tot een epidemie. "Bescherming moet dus snel en intelligent reageren", legt de Amsterdamse onderzoeksleider H. Bos uit.
Het programma Argos dat hij en zijn medewerkers in de eerste fase ontwikkelden, vangt kort gezegd wereldwijd vliegen (wormvirussen) af, ontdekt vreemd gedrag en ontwikkelt onmiddellijk een vaccin. Binnen een minuut is het zo mogelijk een nieuwe worm uit te schakelen, voorspelt Bos.
Argos is uniek want geschikt voor alle applicaties en besturingssystemen (Windows en Linux, maar bijvoorbeeld ook voor software op mobiele telefoons en zakcomputers). Het is bovendien gebaseerd op open standaarden en daarom gratis beschikbaar.
"Gezondheidszorg voor het internet is een publieke taak. Ook een dokter moet voorkomen dat een virus zich verder verspreidt", oordeelt onderzoeksleider H. Bos.
Het supersnelle netwerk Surfnet van Nederlandse universiteiten en hogescholen nam Argos eind vorig jaar als eerste in gebruik en test nu naar eigen zeggen de geavanceerde mogelijkheden.
Belangstelling is er voorts van instellingen en bedrijven uit heel Europa. Het Nederlandse experiment kan zich volgens Bos meten met de meest vooraanstaande virusonderzoeken van bijvoorbeeld het onderzoekscentrum van Microsoft.
Bos erkent dat hij als virusbestrijder altijd achter de feiten aan loopt maar hij spreekt tegen dat internetvirussen en wormen hun langste tijd hebben gehad. Een nieuwe generatie computerkrakers werkt voor een deel voor de georganiseerde misdaad en maakt nog steeds veel misbruik van wormen om grote netwerken computers (botnets) te infecteren, te kapen om bijvoorbeeld betaalgegevens te stelen of om cyberaanvallen uit te voeren.
Geldmachines, treinsignalen en zelfs het veiligheidscontrolesysteem van een kerncentrale zijn al eens stilgelegd met een massale computeraanval. Bos: "Misbruik kan de maatschappij verstoren en de potentiële schade loopt in de miljarden. Actie is nu nodig. Als het niet van ons is dan van anderen."
(Bron)

Geen opmerkingen: