vrijdag, april 29, 2005

Ambtenaren dreigen met acties op 17 mei

ZOETERMEER - Als er aan het begin van week 19 nog geen nieuwe CAO is, gaan de gemeenteambtenaren op dinsdag 17 mei acties houden. Dat heeft vakbondbestuurder P. Wiechmann van Abvakabo FNV donderdag laten weten.
De onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de ongeveer 190.000 gemeenteambtenaren in Nederland liepen in de nacht van dinsdag op woensdag vast. Werkgevers- en werknemersorganisaties konden het niet eens worden over onder meer loonsverhoging en de doorbetaling van salaris bij ziekte.
Een ander belangrijk twistpunt is het zogeheten Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). Op grond van dat begrip moeten ambtenaren in fysiek veeleisende functies (brandweer, ambulancedienst etc) nu tussen hun 55e en 60e verplicht met pensioen. De werkgevers willen de regeling afschaffen en een andere voorziening treffen. De vakbonden vrezen dat de werknemers hierdoor worden gedupeerd.
Juristen van de vakbonden zijn nog aan het uitzoeken wanneer hun ultimatum aan de werkgevers moet aflopen. Waarschijnlijk wordt dat maandag 9 of dinsdag 10 mei.
Het is nog onduidelijk hoe de acties er precies uit gaan zien en waar ze worden gehouden. Wiechmann oppert de mogelijkheid van werkonderbrekingen en demonstratieve bijeenkomsten.
(Bron)

Geen opmerkingen: