donderdag, april 28, 2005

'Terreurdreiging komt meer van eigen bodem'

DEN HAAG - Het dreigingsbeeld van terrorisme is verschoven van internationale netwerken naar lokale Nederlandse netwerken die bereid zijn tot het uitvoeren van een terroristische aanslag op eigen bodem. De kans op zo'n aanslag is nog steeds reƫel.
Tot deze conclusies kwam S. van Hulst, het hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), donderdag bij de presentatie van het jaarverslag 2004 van zijn dienst.
De arrestatie van leden van het vermeende terroristische netwerk de Hofstadgroep en van mensen die ernstige dreigingen hebben geuit aan personen zoals het Tweede-Kamerlid Wilders, hebben de toen bestaande dreiging weggenomen. Maar volgens Van Hulst vormt het optreden van Mohammed B., die heeft bekend Theo van Gogh te hebben vermoord, daarentegen weer een inspiratie voor andere moslimjongeren.
Ook is het doelwit van een terroristische aanslag verschoven, van grote groepen zoals bij de treinaanslag in Madrid, naar de aanslag op een enkel individu zoals Theo van Gogh. Dat maakt de kans op ontdekking van die dreiging vele malen kleiner, aldus Van Hulst.
(Bron)

Geen opmerkingen: