woensdag, april 27, 2005

'Voordelen splitsing energiebedrijven onduidelijk'

Het kabinet moet niet te snel overgaan tot definitieve splitsing van de energiebedrijven. De overheid kan beter de huidige juridische splitsing versterken. Ook is het beter de positie van de aandeelhouders te versterken, zodat zij beter kunnen besluiten of de commerciƫle activiteiten, de productie en levering van elektriciteit, moeten worden verkocht.
Dat zijn de belangrijkste conclusies van een rapport dat het Centraal Planbureau (CPB) woensdag heeft gepubliceerd. Op dit moment kennen de bedrijven alleen een juridische splitsing. Die splitsing is binnen de Europese Unie verplicht, in tegenstelling tot volledige splitsing.
Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst wil de sector opsplitsen in bedrijven die het netwerk beheren en bedrijven die de energie leveren. Volgens Brinkhorst werkt de splitsing de concurrentie op de energiemarkt in de hand. Hierdoor zou de consument kunnen rekenen op scherpere tarieven en minder stroomuitval.
Het CPB concludeert in het rapport dat het niet duidelijk is hoe groot de voordelen zijn van definitieve splitsing. Zo zou de splitsing kunnen leiden tot hoge kosten voor het afkopen van Amerikaanse investeerders.
(Bron)

Geen opmerkingen: