donderdag, april 28, 2005

'Antillen bestaan in 2007 niet meer'

PHILIPSBURG - Het land Nederlandse Antillen wordt uiterlijk per juli 2007 opgeheven. Dat zijn afgevaardigden van Curaçao, Sint Maarten, Saba en Bonaire overeengekomen tijdens een tweedaagse conferentie over de staatkundige toekomst in Philipsburg (Sint Maarten).
De delegatie van Sint Eustatius weigerde op het laatste moment het slotdocument te ondertekenen en heeft de vergadering verlaten. De bewoners van het eiland spraken zich eerder deze maand in grote meerderheid uit voor behoud van de Antillen.
De overige eilanden hebben afgesproken dat Curaçao en Sint Maarten in 2007 hun status aparte krijgen. Bonaire en Saba worden koninkrijkseiland. De bewoners van de eilanden hebben zich daar eerder in referenda voor uitgesproken.
Wat de status van koninkrijkseiland precies inhoudt, is nog niet bekend. [Je stemt dan voor iets waarvan je niet weet wat het is? Lijkt het Europa-referendum wel!]
Delegatieleider Will Johnson van Saba hoopt dat zijn eiland net zoveel autonomie krijgt als in de huidige situatie het geval is. Nederland zou in zijn visie de taken moeten overnemen van de Antilliaanse centrale regering, waardoor Saba zou kunnen profiteren van bijvoorbeeld de Nederlandse gezondheidszorg.
Afgevaardigden van Bonaire en Saba willen uiterlijk in juni dit jaar met Nederland over de invulling van hun nieuwe status spreken. De bevolking van Sint Eustatius koos 8 april voor behoud van een Nederlandse Antillen nieuwe stijl, mede op aanraden van politici van het land.
De afgevaardigden van Sint Eustatius hebben het overleg verlaten, omdat ze het niet eens waren met een aantekening van Curaçao. Dat eiland wilde laten vastleggen dat het niet wil opdraaien voor het voorzieningenniveau op Sint Eustatius. "Het is een principekwestie", zei delegatieleider Roy Hooker van Sint Eustatius. "We gaan nu terug naar huis en dan beslissen we hoe we verder gaan."
Hoewel niet alle eilanden het slotdocument van de conferentie dragen, vindt minister Gibson van Constitutionele Zaken dat de top niet mislukt is. "Vier van de vijf eilanden en de centrale regering hebben het stuk wel getekend," zei hij. "In hoeverre het voor Sint Eustatius een haalbare kaart is om behoud van de Antillen te wensen, laat ik aan ieders fantasie over."
De vier eilanden hebben met elkaar afgesproken voor 15 mei een commissie en werkgroepen in te stellen om een nieuwe staatkundige structuur op te zetten. Bonaire en Saba willen hiervoor personele en financiële steun, onder meer uit Nederland.
In juli moeten de werkzaamheden van de commissie zijn afgerond. In augustus vindt nogmaals een top plaats. Gibson hoopt in oktober in een rondetafelconferentie met Nederland en Aruba definitieve beslissingen te kunnen nemen. Gibson verwacht dat Sint Eustatius zich vanzelf weer zal aansluiten.
(Bron)

Geen opmerkingen: