donderdag, april 28, 2005

Kamer wil defibrillator in politieauto

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat in alle politieauto's een defibrillator komt te liggen. Met het apparaat is het mogelijk een elektrische schok aan het hart toe te dienen als er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) voelt er echter niets voor de politieauto's daarmee uit te rusten.
Volgens hem behoort het niet tot de kerntaken van de politie om op die manier hulp te verlenen. Bovendien zou landelijke invoering van het apparaat bij de politie nogal wat financiƫle en personele gevolgen hebben. Volgens de minister kost dat 5,8 miljoen euro. De training met de defibrillator zou bovendien neerkomen op structureel 45 arbeidsplaatsen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde donderdag een motie van het CDA om politieauto's uiterlijk per 2007 te voorzien van de zogeheten automatische externe defibrillator (AED). Volgens de partij kunnen daardoor jaarlijks tientallen tot enkele honderden mensenlevens worden gered. De AED geeft de gebruiker via een ingebouwde computerstem opdracht om een stroomstoot toe te dienen of te beginnen met hartmassage en mond-op-mondbeademing.
Als de defibrillator in politieauto's leidt tot een zwaardere taak voor de politie, dan moet dat worden gecompenseerd door andere taken af te stoten, vinden CDA, VVD, D66, PvdA en LPF. De minister moet bepalen welke daarvoor in aanmerking komen.
Remkes vindt het verzoek om defibrillators in politieauto's te plaatsen op zich sympathiek. Maar volgens hem is sprake van een principiƫle kwestie, omdat de kerntaken van de politie in het geding zijn. De politie moet zich richten op het handhaven van de rechtsorde en is geen "verlengde ambulancezorg", zei de minister. Zijn collega Laagst (Volksgezondheid) had hem ook laten weten geen behoefte te hebben om alle politieauto's uit te rusten met een defibrillator.
Remkes wees er verder op dat burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de hulpverlening en als beheerder van het politiekorps over de aanschaf van materiaal gaan. Ook is het volgens hem wenselijk dat defibrillators op meer plaatsen beschikbaar komen, zoals in winkels of in banken. De Raad van Hoofdcommissarissen is tegen de defibrillators in politieauto's, omdat agenten niet zijn opgeleid om medische handelingen te verrichten.
(Bron)

Geen opmerkingen: