woensdag, april 27, 2005

Bush wil meer kern- en energiecentrales bouwen

WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag een aantal initiatieven ontvouwd die moeten bijdragen aan een grotere productie van energie in de Verenigde Staten. Vooral kernenergie moet een oplossing bieden. "De meest belovende bron van energie is kernenergie", aldus Bush.
Hij stelde voor om de aanvraagprocedure voor een vergunning voor de bouw van nieuwe kerncentrales te versoepelen. Volgens Bush zijn veel ondernemingen huiverig om in deze procedure te stappen, omdat dit erg tijdrovend kan zijn. Om bedrijven te stimuleren meer kerncentrales te bouwen, wil Bush dat er ook een speciale bedrijfsverzekering komt die bedrijven vergoedt voor de verloren tijd bij de aanvraagprocedure.
Bush stelde verder voor om oude militaire terreinen te gebruiken voor de aanleg van nieuwe olieraffinaderijen. De laatste olieraffinaderij in de VS werd opgeleverd in 1976. Een gebrek aan raffinagecapaciteit is een van de oorzaken voor de hoge brandstofprijzen in de VS.
Tevens wil Bush de overheid meer macht geven om te beslissen waar nieuwe terminals voor vloeibaar aardgas worden gebouwd. Bush wil ook dat het belastingvoordeel voor hybride auto's wordt uitgebreid, zodat die ook geldt voor voertuigen die gebruik maken van nieuwe schone dieseltechnologie. Tenslotte riep Bush op voor meer internationale samenwerking bij de ontwikkeling van schonere en zuinigere vormen van energie.
(Bron)

Geen opmerkingen: