dinsdag, april 26, 2005

Protestacties bij begin wapenbeurs in RAI

AMSTERDAM - Voor de RAI in Amsterdam hebben zich dinsdagochtend enkele demonstranten verzameld om te protesteren tegen de internationale wapenbeurs ITEC, die van 26 tot en met 28 april plaatsvindt.
De actievoerders hebben bebloedde poppen en doeken bij zich. Op borden zijn foto's geplakt van concentratiekampen en van misvormde kinderen als gevolg van nucleaire wapens. Op spandoeken staan teksten als "Stop de oorlog, Stop de geweldsspiraal".
Het comité ITEC Vertrek! heeft geprobeerd de RAI te bewegen de wapenbeurs af te gelasten. Dit is mislukt. Wel is het geplande ITEC-diner in het Tropeninstituut geannuleerd.
Voor de ingang van de beurs staan hekken waar beveiligingsmedewerkers alleen personen met een toegangskaart voor de beurs doorlaten. Een tiental politiemensen is op de been. De bezoekers van de wapenbeurs worden door de demonstranten aangesproken met teksten als "do you like to kill children" en "do your children know you're here". Ook bezoekers die met de auto het terrein van de RAI op willen, worden lastiggevallen.
Een haag van bellenblaasbubbels wordt over de bezoekers uitgeblazen. Op een van de borden waarmee de actievoerders op en neer voor de ingang marcheren staat een foto van de Amsterdamse burgemeester Cohen. Hij heeft bebloedde handen en draagt een stropdas van de RAI. Hij zegt: "Wat kan ik daar nou aan doen?" De burgemeester noemde in maart de komst van de beurs naar Amsterdam "onwenselijk". Aangezien op de beurs geen wapens te koop zijn of worden tentoongesteld, kon Cohen het evenement echter niet verbieden.
Het comité ITEC Vertrek! bestaat naast deelnemers op persoonlijke titel uit campagnegroepen tegen wapenhandel, Kerk en Vrede, het Haags Vredesplatform, de SP Amsterdam en Amsterdam Anders/ De Groenen.
(Bron)

Geen opmerkingen: