woensdag, april 27, 2005

'Jaarlijks duizenden doden door gevaarlijk werk'

AMSTERDAM - Gevaarlijk werk en slechte werkomstandigheden eisen in Nederland ieder jaar duizenden dodelijke slachtoffers. Dat bleek woensdag uit een onderzoek van het Hugo Sinzheimer Instituut van de Universiteit van Amsterdam.
Het instituut verrichtte het onderzoek in opdracht van de vakcentrale FNV. Donderdag herdenkt de internationale vakbeweging dat wereldwijd zo'n 2 miljoen werknemers per jaar door hun werk overlijden.
Volgens de FNV is er nog niet eerder onderzoek gedaan naar sterfte die kan worden gerelateerd aan het werk. De onderzoekers hebben op basis van wetenschappelijke bevindingen van collega's in de Verenigde Staten en Finland een doorberekening gemaakt voor de situatie in Nederland.
In de conservatieve schatting overlijden jaarlijks 2635 Nederlanders door gevaarlijk werk en slechte werkomstandigheden. Een ruimere schatting gaat uit van 5545 slachtoffers.
"Dit zijn wel aantallen waar je stil van wordt", reageert FNV-bestuurder T. Heerts. "Zeker als je bedenkt dat het aantal verkeersslachtoffers in ons land iets meer dan duizend bedraagt. Nog niet de helft van de meest conservatieve schatting uit ons onderzoek. Let wel, we hebben het hier niet over het BNP of de AEX-index, maar over mensenlevens."
Schadelijke stoffen en dampen die kanker en aandoeningen aan de long- en luchtwegen en het zenuwstelsel tot gevolg hebben, veroorzaken de meeste dodelijke slachtoffers onder werknemers. Toenemende werkdruk veroorzaakt stress en hart- en vaatziekten. Bedrijfsongevallen eisen relatief weinig dodelijke slachtoffers.
(Bron)

Geen opmerkingen: