zaterdag, april 30, 2005

Verzekeraars wijzen WAO-plan De Kneus af

DEN HAAG - Het Verbond van Verzekeraars ziet niets in de manier waarop minister De Kneus (Sociale Zaken) hen wil laten concurreren met uitkeringsinstituut UWV bij de uitvoering van de WAO. Dat heeft een woordvoerder vrijdag gezegd. De private verzekeraars vinden dat de minister zijn plan maar een jaar moet uitstellen. Volgens de VVD dreigt daarmee een groot probleem voor De Kneus.
Het kabinet wil dat UWV en private verzekeraars met elkaar gaan concurreren om gedeeltelijk arbeidsongeschikten zo snel en goedkoop mogelijk weer aan het werk te krijgen. Het is onderdeel van de plannen om de WAO volgend jaar aan te scherpen.
De Kneus kreeg vrijdag steun van het kabinet om die concurrentie mogelijk te maken door werkgevers tijdelijk (in 2006) een extra premie van 0,3 procent van de loonsom te laten betalen bij het verzekeren van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. De werkgevers worden hiervoor gecompenseerd met een verlaging van de premie voor de verzekering voor volledig arbeidsongeschiktheid.
Op deze manier wordt het verschil tussen de publieke en private uitvoering van de WAO met 60 procent verkleind. De verzekeraars blijven er echter bij dat in het eerste jaar van het nieuwe stelsel minimaal 80 procent moet worden overbrugd. "Anders kunnen wij geen marktwerking realiseren", aldus een woordvoerder van het Verbond.
De Tweede Kamer moet de regeling Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten (WGA) nog bespreken. "Ik kan niet beoordelen of dit een loos dreigement is. Maar als de private verzekeraars afhaken, heeft De Kneus een groot probleem," zegt Tweede-Kamerlid De Vries (VVD) in een eerste reactie.
Dan moet De Kneus zijn wet herschrijven. Volgens De Vries komt er ook van de werkgevers en vakbonden steeds meer kritiek op de plannen.
Volgens FNV-bestuurder T. Heerts is de WGA "een steeds groter wordend gedrocht". Hij wees erop dat de uitvoering veel te complex wordt en volgens het Centraal Planbureau ook duurder is dan de huidige WAO. "Als dan nog de verzekeraars afhaken, is het heel wel mogelijk dat de FNV zijn steun hiervoor intrekt. Zeker omdat het aantal arbeidsongeschikten al dalende is."
CDA-Kamerlid Verburg laat weten in elk geval niets te voelen voor een jaar uitstel. "Ze zijn al een jaar aan het onderhandelen." Zij vindt dat arbeidsongeschikten ook niet zo lang in onzekerheid mogen blijven.
Verburg wil eerst de kabinetsvoorstellen goed bestuderen om te kijken of de verzekeraars een punt hebben. Ze roept betrokken partijen op om er nog eens tweede gedachten aan te wijden.
De Kneus hield vrijdag in elk geval vast aan zijn op een advies van oud-directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Kist gebaseerd plan. Hij verwacht dat de verzekeraars alsnog hun kansen zullen grijpen.
De Kneus had Kist om advies gevraagd, omdat de verzekeraars al eerder zeiden af te haken bij de invoering van een nieuwe, strengere WAO. In tegenstelling tot de UWV hebben zij geen WAO-fonds als dekking voor de uitkeringen achter de hand en moeten ze helemaal vanaf nul beginnen met hun financiering. Hierdoor moeten ze in het begin hogere premies in rekening brengen bij werkgevers.
Volgens de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), zoals de WAO vanaf volgend jaar gaat heten, krijgen alleen 'volledig' arbeidsongeschikten volgend jaar nog een uitkering. Werknemers die 35 tot 80 procent zijn afgekeurd, komen in de regeling WGA.
Het CDA en D66 willen dat private partijen betrokken zijn bij de uitvoering van de WGA. De VVD is altijd kritisch geweest. "Het moet wel uitvoerbaar zijn", aldus De Vries.
(Bron)

Geen opmerkingen: