Terugkeer naar Suriname wordt mogelijk moeilijker
Het wordt mogelijk moeilijker voor Nederlanders die in Suriname zijn geboren om terug te keren naar hun geboorteland. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot is bereid om op korte termijn met Suriname te praten over de afschaffing van de zogeheten Toescheidingsovereenkomst.
De Toescheidingsovereenkomst, die geldt sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, regelt dat meerderjarigen die in Suriname zijn geboren te allen tijde met hun gezin naar hun geboorteland moeten kunnen terugkeren. Ze moeten dan als Surinaams staatsburger worden behandeld. Volgens Bot heeft de Surinaamse regering gevraagd de overeenkomst te beëindigen, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.
De fracties van PvdA en GroenLinks zijn niet direct voorstander van afschaffing van de overeenkomst. "Ik vind het prima dat de minister daarover met Suriname gaat praten, maar het gaat om de Nederlandse Surinamers die hier leven", zegt Farah Karimi van GroenLinks. Karimi vraagt Bot rekening te houden met die 'belangrijke' bevolkingsgroep.
PvdA-Kamerlid Bert Koenders noemt het een 'radicale stap' van de regering: "Ik heb nog nooit gehoord dat de Nederlandse regering voor beëindiging van de overeenkomst is."
In het debat over de relatie met Suriname sprak de Tweede Kamer haar steun uit voor het voorstel van de regering om de ontwikkelingshulp aan Suriname af te bouwen. "Het moet afgelopen zijn met de traditionele ontwikkelingsrelatie", meent Koenders. Deze moet volgens het Kamerlid 'meer vraaggestuurd' zijn. VVD-Kamerlid Zsolt Szabo sluit zich hierbij aan.
Bot pleitte woensdag voor een 'verdieping en verbreding' van de relatie tussen Nederland en Suriname. "Het gaat mij om een volwassen verhouding tussen beide landen."
In het licht van deze discussie pleit Tweede-Kamerlid Hans van Baalen (VVD) voor een gemenebestrelatie waarbij ook Aruba, de Nederlandse Antillen en Indonesië worden betrokken. "De Fransen kennen hun Francofonie, de Britten hun Commonwealth, de Portugezen en de Spanjaarden hebben speciale banden met hun voormalige overzeese gebieden", legt Van Baalen woensdag in de Volkskrant uit.
Voor deze gemenebestconstructie zijn in de Kamer nauwelijks voorstanders te vinden. Alleen LPF'er Mat Herben geeft aan iets in deze manier van samenwerken te zien. Bot gaat een dergelijke constructie te ver. "Kijk naar Engeland daar probeert men juist onder dat gemenebest uit te komen. Wat ik wel heel belangrijk vind, is een goede bilaterale samenwerking met Suriname."
Over de verkiezingen op 25 mei in Suriname, waaraan ook voormalig legerleider Desi Bouterse meedoet, willen de meeste Kamerleden zich niet uitspreken. "Het is niet aan Nederlandse parlementariërs om waarschuwingen uit te delen. Het is aan de Surinaamse bevolking te kiezen", meent Koenders. D66'er Boris Dittrich en Kees van der Staaij (SGP) sluiten zich aan bij Koenders.
Zonder zijn naam te noemen, lieten CDA en VVD weten Desi Bouterse liever niet als president te zien. "Het zou bizar zijn als Suriname een president zou kiezen die in Nederland elf jaar cel heeft gekregen wegens drugshandel en in Suriname een mogelijk strafproces krijgt voor zijn aandeel in de decembermoorden", verklaart CDA-Kamerlid Theo Brinkel. VVD'er Szabo volstaat met de mededeling dat zijn partij 'het liefst niet diegene als president heeft waar wij het vandaag over hebben'.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten