vrijdag, april 29, 2005

Slapende stuurman botst tegen stormvloedkering

DEN HELDER/COLIJNSPLAAT - Een 24-jarige stuurman van een Belgische viskotter is vrijdagmorgen in slaap gevallen en met zijn schip tegen pijler tien van de stormvloedkering in de Oosterschelde gebotst. Het schip zonk, maar de bemanning wist zich te redden, meldden het kustwachtcentrum en de waterpolitie vrijdag.
De viskotter keerde vrijdagochtend terug van zee met aan boord de stuurman, de 29-jarige schipper en een 19-jarige matroos. Op weg naar Colijnsplaat is het schip met de slapende bemanning ter hoogte van de Roompot rechtdoor gevaren over de veiligheidslijn, die op honderden meters van de kering ligt.
Door de klap van de botsing werden de drie opvarenden wakker. Ze klommen op tijd van boord op een steiger aan de pijler. De boot maakte water, kapseisde en dreef vervolgens op zijn kop door de kering. In de Oosterschelde is de boot teruggevonden.
Het vaartuig (23 meter) lag vrijdagmiddag nog op zijn kop, maar 'onder controle' in het water. Rijkswaterstaat verwacht de viskotter zaterdag te kunnen bergen. De pijler raakte beschadigd, maar de stormvloedkering is normaal te bedienen. Tegen de stuurman is proces-verbaal opgemaakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: