woensdag, april 27, 2005

Kabinet bekijkt vrijgeven huren per regio

Woningverhuurders in regio's met een 'ontspannen' huizenmarkt mogen vanaf 2008 de huren verhogen. Minister van Volkshuisvesting Sybilla Dekker kijkt niet meer naar het landelijk woningtekort om te bepalen of de huren worden vrijgegeven; in een brief aan de Tweede Kamer schrijft ze dat dit nu per regio wordt bepaald.
Minister Dekker wilde aanvankelijk de huren vrijgeven als het woningtekort landelijk tot 2,2 procent zou zijn teruggebracht. Onder druk van de Tweede Kamer heeft Dekker het beleid aangepast. In 2008 moet per regio - Nederland is door Dekker verdeeld in 20 regio's - nu 90 procent van het aantal afgesproken woningen gerealiseerd zijn. Dan is de huizenmarkt volgens haar ontspannen genoeg om vrij te geven.
Woordvoerder Babette Verstappen van het ministerie erkent dat in een regio als Amsterdam, waar het huizentekort bovengemiddeld is, de woningmarkt nooit helemaal ontspannen zal zijn. Toch worden volgens haar ook in de regio Amsterdam de huren vrijgegeven als 90 procent van de afgesproken hoeveelheid woningen is gebouwd.
(Bron)

Geen opmerkingen: