donderdag, april 28, 2005

'Oranjegevoel' zegt allochtoon niets

DEN HAAG - Een meerderheid van de 'nieuwe Nederlanders' heeft geen Oranjegevoel. Uitzondering vormen de Surinamers in Nederland, waarvan 60 procent wel bekend is met het gevoel. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Staatsloterij onder bijna negenhonderd in Nederland wonende allochtonen.
In totaal is 53 procent niet bekend met het Oranjegevoel, 43 procent kent het gevoel wel. De nieuwe Nederlanders vinden Koninginnedag met 33 procent het beste voorbeeld van Oranjegevoel. Het Nederlands Elftal staat op de tweede plaats met 16 procent.
De koningin is voor zowel Nederlanders als allochtonen het vleesgeworden Oranjegevoel. Prinses Máxima staat voor de allochtonen op de tweede plaats. André Hazes is dat voor de Nederlanders.
Van de Nederlandse Marokkanen is 62 procent niet bekend met het Oranjegevoel. 34 Procent kent het gevoel wel. Van de Turken in Nederland zegt 58 procent het gevoel niet te kennen, tegen 39 procent die het wel kent.
Van de ondervraagde allochtonen is de tweede generatie opvallend positiever over de Oranjegevoelens dan de eerste. Bij de Marokkanen is dat verschil het grootst. Van de eerste generatie vindt 26 procent het Oranjegevoel positief, van de tweede generatie is dat 46 procent.
Uit het onderzoek blijkt verder dat nieuwe Nederlanders zich tijdens Koninginnedag en voetbalwedstrijden wel eens in het oranje hijsen. Surinamers en Antillianen doen dat het meest, Turken en Marokkanen vrijwel nooit.
(Bron)

Geen opmerkingen: